[DA] SSH/FTP i PIL-Manageren

SSH

Secure Shell, forkortet SSH, er en protokol som bruges til krypteret fjernadgang. Den findes både i en kommerciel udgave og en fri – OpenSSH. Forskellen på de to udgaver er at købeudgaven giver adgang til patenterede krypteringalgoritmer. SSH kan bl.a. bruges til fjernstyring af en computer/server eller sende og modtage data (SFTP) og programmet kan bruges til at kryptere en vilkårlig TCP-forbindelse.

FTP

FTP er forkortelse for File Transfer Protocol og protokollen er beskrevet i RFC354. FTP er en klient-server- protokol der bruges til at overføre filer mellem to enheder, eksempelvis fra en computer til eller fra en server. FTP kan bl.a. bruges til at lægge nye websteder ud på en webserver, hente programmer og andre filer fra en kilde på internettet. Vi anbefaler at man bruger SSH fremfor FTP, da FTP ikke som udgangspunkt er krypteret.

Hvordan tilføjer jeg en SSH-nøgle til PIL-Manageren?

1. Navigere til Login siden for PIL-Manageren og log ind med jeres admin-bruger.

2. Navigere til "Sites" og vælg dit site [domæne.tld].

3. Klik på "Users" og derefter på brugernavnet [brugernavn].

4. Under "User Type", skal der være valgt "SSH", hvis der ikke er det, anbefale vi at man ændre til SSH og klikker på "Save" knappen for at gemme indstillingerne.

5. Navigere nu til "Access Control" og klik på knappen "Add SSH Key".

6. Giv nøglen et navn og cpoy+paste din public key (.pub).

Hvis du ikke har sådan en, så kan denne artikel hjælpe dig med at lave en. (Bruger du Windows, anbefaler vi at du aktivere Bash på Windows eller bruger PuTTYgen)

7. Klik derefter på knappen "Add SSH Key" for at tilføje din SSH-nøgle.

8. Fremadrette kan du logge på serveren ved at bruge din Private-key samt dit brugernavn og enten hostens IP eller dit domæne, eksempelvis: ssh bruger@12.345.678.90 eller ssh bruger@domain.tld.

Bemærk, hvis man får timeout, så betyder det at man skal tilføje sin WAN-IP til vores Firewall. Hvis man er i tvivl om hvordan man gør det, så kan man altid spørge support.

Hvordan forbinder man via FTP?

Det er meget simpelt og man skal blot kende sit brugernavn, adgangkode, hosten/serveren og porten.

Som udgangspunkt bruger vi port 21.

Den nemme måde, er at hente en FTP-klient som FileZilla og bruge den til at skabe en FTP forbindelse til serveren. Ydermere kan FileZilla også bruges sammen med SSH og gør derfor programmet meget fleksibelt at benytte.

1. Download og åben FileZilla.

2. Angiv Host/Server, brugernavn, adgangskode og ports, som vist på billedet nedenfor:

3. Klik på "Quickconnect" for at starte forbindelsen med serveren.

Bemærk, hvis man får timeout, så betyder det at man skal tilføje sin WAN-IP til vores Firewall. Hvis man er i tvivl om hvordan man gør det, så kan man altid spørge support.